Små krokodille-historier

(In Norwegian:) Løp og kjøp! På Narvesen, (30.9: er i butikk nå) eller bestill på modellelektro.no  (*)

Små krokodille-historier

Kjekt å vite om SBB Ce 6/8 II og III

Tekst: Øyvind Teig. Bilder: Knut Pedersen, Øyvind Teig og SBB Historic

Side 20-27 (8 sider)

Se også My SBB Ce 6/8 III Crocodile pages og originalplakaten.

Kommentarer

Ikke ti år senere enn 1948!

Dette avsnittet på side 21 (rød tekst)..

En fatal feil
I 1948 skjedde en ulykke med et Ce 6/8II,..

Lokføreren ved ulykken i Wädens- wil overlevde takket være den lange “motorkassen” foran seg. Dødmannspedalen i førerkabinen ble etter mye diskusjon innført ti år senere, da SBB bestemte seg for benytte bare en lokfører.

..ineholder et ufrivillig sprang tilbake i tid. Sånn kan det gå når man flytter på tekst! Ti år senere.. skal være ..enn da de første lokene kom, som var ca. 1922 → pluss ti år ≈ 1932 (les mer om det på 201:[Dead man’s foot pedal]). Et rett avsnitt kunne da ha sett slik ut:

Lokføreren ved ulykken i Wädenswil overlevde takket være den lange “motorkassen” foran seg. Dødmannspedalen i førerkabinen hadde, etter mye diskusjon, blitt innført alt i begynnelsen av tredve-tallet, da SBB bestemte seg for benytte bare en lokfører.

Ikke innebygd “fokus stacking”

Kameraet Panasonic Lumix DMC-TZ100 (DMC-ZS100 på engelsk) har noe som kalles “post focus“. Kameraet fokuserer da automatisk på flere deler av motivet, og man kan i ettertid plukke ut de bildene man vil ha ved å trykke på skjermen der hvor fokus ønskes. Kameraet lagrer en mp4 film med fullpikselbilder, som jeg åpnet i QuickTime Player (jeg bruker Mac), og spolte fram og tilbake, stoppet og lagret unna enkeltbilder. Disse satte jeg sammen i Pages for hånd ved å ta bort de uklare partiene. Så glattet jeg overgangene i Photoshop Elements.  Jeg prøvde programmer som kan gjøre det automatisk, men jeg ble ikke så fornøyd.

Se forøvrig notat 210: My “Im taking an early holiday cos i know summer comes soonest in the south” note hvor alt dette er beskrevet i detalj. Pluss ref. 207:[10] der, som nevner Modell & Elektronikk 3/2020 hvor det står to artikler om temaet. Det var der jeg lærte meg termen “fokus stacking” – etter at plakaten var ferdig!

(*)

Standard ansvarsfraskrivelse. Jeg har ingen forbindelse til noe av det som refereres her, og har ingen godtgjørelse eller fordeler av noen sort ved å presentere blad 4 2021 her.

Oppdatert 30.sept.2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.