In Norwegian, Google translate here.
I forbindelse med filmen The Imitation Game (2014, regi Morten Tyldum) [1], basert på boka Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges [2] republiserer jeg nå artikkelen Churchills elektroniske hemmelighet fra Datatid 13-14/96 [3]. Jeg hadde vært fascinert av Alan Turing siden jeg leste boka til Hodges da den kom som «Vintage edition» i 1992 (førsteutgave kom i 1983).
Filmen er viktig fordi det ensidige heltebildet vi har dannet oss med f.eks. Linge-karene og Max Manus etter min mening trenger å nyanseres. Et annet bidrag til en slik nyansering er Copenhagen som viser et møte Werner Heisenberg hadde med Niels Bohr i København i 1941: om tungtvannet hadde kommet fram til Tyskland: hva så? Copenhagen utvikler flere scenarier om hva som kan ha foregått i hodet på Heisenberg. Men der hvor aksjoner tydeligvis gir svar som også skal passe med dramatiseringen, etterlater tankearbeid (eller bevisst utelatelse av det) noe som er vanskeligere å ta tak i. Begge filmene er hermed anbefalt! (Copenhagen gikk også som teater på Filmteateret i 2002 og P2 Radioteatret i 2011)
The Guardian gir likevel The Imitation Game kritiske bemerkninger – en av dem alvorlig, se [5]. Denne filmen er heller ikke uten dramatiske virkemidler som klæsjer med virkeligheten.
Og forresten, NRK-serien «Kampen om tungtvannet» (startet januar 2015) fortsetter tradisjonen med det ensidige helte/skurke-bildet som vi ikke trenger. Tyskerne kom nok ikke langt med utvikling av sitt «uranprojekt» [6], sjøl om det tydeligvis var noe der [7].
Men det jeg ønsker meg er et nyansert heltebilde, også etter dramatisering – når man ikke skal lage James Bond, men basere seg på virkelige hendelser. Både krigsseilerne som Jon Michelet beskriver og The Imitation Game bidrar til dette – sjøl om virkeligheten ofte er mer fortolkbar enn vi liker å innrømme.
Om du ikke tok den der oppe, les gjerne artikkelen min her.
Jeg kodet også en turing-maskin i Java på den tida: http://www.teigfam.net/oyvind/tm/tm.html
- The Imitation Game, (film) med Benedict Cumberbatch som Alan Turing, regi Morten Tyldum, se The Imitation Game
- Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges, se http://www.turing.org.uk/
- Churchills elektroniske hemmelighet, Øyvind Teig, DATATID 13-14/96, se her. (Det norske bladet Datatid eksisterte i visstnok i perioden 1978-2000)
- Råutkastet til artikkelen (mer tekst) på http://www.teigfam.net/oyvind/pub/DataTid_13-14_96/BletchleyPark_text.html
- The Imitation Game: inventing a new slander to insult Alan Turing, se http://www.theguardian.com/film/2014/nov/20/the-imitation-game-invents-new-slander-to-insult-alan-turing-reel-history
- Dramaserien Kampen om tungtvannet: Det fantes ikke noe «atombombeprogram» i Tyskland. Aksjonene mot tungtvannsanlegget på Rjukan må sees som en føre var-aksjon, skriver Thor Brynhildsen, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet. Se http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Det-fantes-ikke-noe-atombombeprogram-i-Tyskland-7847376.html
- German nuclear weapon project, se http://en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_weapon_project