Nøkkelverset

Vi har et veggur. Det er omtrent hundre år gammelt, men tikker “fortrødent” videre.

Det er jeg som har trukket det opp. Mine hender har vridd opptrekksnøkkelen. År etter år, siden vi hengte vegguret opp hos oss.

Det har begynt å skje noe med klokka, så jeg sporet opp en av de få gjenværende urmakerverkstedene som kan reparere slike. Der lå det klokkeinnmater i hauger. Noen så ut som klokkeruiner.

– Det kan hende at jeg må bore opp og legge i en foring til noen tannhjul som kan være slitt, sa han. – Så må jeg rense og smøre.

Men jeg har ikke fått levert klokka ennå. I stedet har jeg vært nødt til å trekke den oftere enn en gang i uka, kanskje bare etter et par dager, om pendelen plutselig bare hang der og ikke delte ut sekunder til viserne. Så trakk jeg opp begge fjærene, både den for urverket og den til slagverket – sjøl om det var tydelig at begge hadde spenst igjen til mange døgn. Deretter snurret jeg viserne til dette minuttet. Til Nå. Antall slag hadde også kommet ut av takt, så jeg måtte også justere dem. Det var en tynn snor å dra i for å hente fram slagene mens viserne sto stille. Til slutt puffet jeg forhåpningsfullt pendelen i gang. Den kvitterte med tikk-takk’er. Og det ble tre slag klokka tre og ett slag halv fire. Supert.

Etter det har den alltid gått noen dager til. Men den holder ikke en hel uke mellom hver opptrekking. Så jeg må nok levere den en dag. Det er klart.

Men her om dagen kom det en rar lyd i tillegg. Noe skurret. Jeg tenkte ikke noe mere over det før jeg ubevisst hadde hørt det flere ganger. Så oppdaget jeg at jeg hadde satt fra meg en liten jernstang inni klokkekassa. Det var den det skurret i når den hoppet fram og tilbake mot treet inni kassa når klokka slo. Stanga hadde jeg funnet i snekkerkjelleren.

Opptrekksnøkkelen av stål har et bredt håndtak med et hull i hver ende, slik at den kan henges på en stift. Men jeg har bare hatt den liggende inni klokkekassa. Men så oppdaget jeg at hullene kunne være nyttige til noe annet. De er store nok til at den nye brekkstanga mi kan dyttes igjennom et av dem.

Nå har jeg brukt den flere ganger i det siste når jeg har måttet trekke opp klokka. Nå: nøkkel med brekkstang.

Så får jeg det i alle fall til.

| |

(04.09.2017) [2.12..2018]