Gjenbruk av materialer fra vevstoler

Flere snekkerprosjekt: Forrige – Oversikt
Publisert 7august2016, oppdatert 11juni2017
 Summary in English at the bottom: «Reuse of material from old looms»

Noen gamle vevstoler kastes. Rett og slett. Og har man først vist at man kan lage noe av en vevstol for seg sjøl, så kommer det nok flere. Den skal skrotes, og det er ikke opp til meg å kunne redde den. Jeg har nok å ta vare på. Like det eller ikke. Men i stedet for at alt havner i en konteiner for gammelt tre på gjenbruksstasjonen (og «gjenbrukes» som brensel i et fjernvarmeanlegg, et av de som dytter alt det varme vannet i rør gjennom byene våre i stedet for i tillegg å lage strøm og levere til elnettet), kan man kanskje lage noe nyttig av noe av materialene. Det forlenger ikke livet til vevstolen, men kan bli ganske fint.

Benk

Gjenbruk av materialer fra vevstoler (1)

Figur 1 med benk B (venstre og midten) og benk A (høyre) (Trykk på bildene for større oppløsning)

Jeg har lagd et par benker – eller heter det krakk siden den ikke har ryggstø og er liten? Utebenker på en pen dag, eller innebenker for å få plass til flere rundt bordet. Og kanskje garasjebenker når de ikke brukes. Eller som en benk i gangen til en svigerinne i stedet for IKEA?

For de jeg har lagd bør ikke stå ute i regnet, tenker jeg – rett og slett fordi de kanskje skal kunne brukes lenge. Kanskje like lenge som vevstolene?

Jeg har brukt setene som utgangspunkt for disse benkene. Da er bredde og lengde gitt. Pluss at det blir rart om de nå skulle få ryggstø. Det ville aldri blitt pent, heller.

Gjenbruk av materialer fra vevstoler (2)

Figur 2 med benk A (og to av nye materialer til høyre)

Figuren ovenfor viser også to benker av nye materialer. (Trykk på bildene for å se fullpiksel). Vi trengte fler en gang. Og senere. Kanskje legger du merke til at de to vevstolbenkene er ganske forskjellige?

Gjenbruk av materialer fra vevstoler (3)

Figur 3 med benk B

Årsaken er at materialet ofte styrer resultatet. Og legger man til litt møbeldesign og snekkerglede så blir de slik de blir. Benk B kom fra en vevstol hvor setet hadde spor som jeg ønsket å beholde. Og et navn; regn med at det har affeksjonsverdi, da! Det gjorde at jeg ikke ville skru eller plugge inn fra siden (forfra og bakfra som jeg gjorde i benk A). Dermed måtte jeg legge en skjult lekt under setet som hindrer at toppen av beina dyttes fra hverandre (figur 3 venstre).

Om du lurer på om du skal lage noe slikt så har du altså to svært forskjellige eksempler her. Bildene taler vel for seg. Start med skarpe hoggjern og en smygvinkel (som jeg fant ut at den justerbare vinkelhaka heter) og ei god håndsag. Men for å kappe til noen av materialene har jeg brukt ei sirkelsag fra begge sider. Jeg tåler skruer der hvor jeg mener det er best; i hovedsak nedenfra og oppover i seteplata. Ellers har jeg brukt plugger som jeg har lagd av de samme materialene. Og jeg, så skjuler jeg en skrue med en plugg, for det er helt ok at skruene ikke synes. Benken bør tåle å brukes i mange år. Og repareres der framme! Lykke til!

Kassett for blomstervaser

Figur 4 – en kassett for blomstervaser

Et år etterpå dukket en annen vevstol opp. Også den skulle kastes. Jeg fikk ta med meg noen av delene hjem. Ved neste gavekorsvei var det bare å finne fram noe. For eksempel den øverste bjelken i bomramma, den som har et lager av jern som bommen henger i. Jeg kløyvde den i passende tykkelser og plugget og limte sammen til en og en halv høyde. Endestykkene lagde jeg litt tykkere, slik at det ble plass til et halvrundt spor. Vasene er håndlagd og kjøpt på en blomsterbutikk. De er 6 cm. i diameter.

Bunnen lagde jeg av to panelbord som kom nesten av seg sjøl da jeg kløyvde, som jeg lagde not og fjær i. Bunnen ligger i innvendige spor på alle de fire sidene, ganske løst – slik at eventuelt vannsøl ikke får treet til å utvides og sprenge kassa. Jeg stiftet med 35 mm messingstift, men treplugger lagd av dette materialet eller skruer hadde også blitt fint.

Tetrisbrikker

Til slutt: jeg har også gjenbrukt noe materiale i Tetrisbrikkene i bakveggen i dette skapet.

Summary in English

«Reuse of material from old looms» – summary in English: Reuse of wood material from an old loom to make or build a bench (or is it a stool?) I show two. They have been made to be used outside in good weather, but never to be left outside. They are intended to be used inside to extend the number of seats around a table, or as a bench for the hall. They might perhaps double the life of the already old material? I have also reused some material the in the back of this cabinet for the Tetris pieces.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.