Mindre lys på en, to jule-tre!

El-Tilsynet

Disse forslagene mine burde kunne stå seg gjennom en kontroll fra EL-Tilsynet. Men det er selvfølgelig både avhengig av beskrivelsen, hvor grundig du følger den og hvordan din eventuelle utførelse til slutt blir. Jeg garanterer derfor ikke at Det Lokale El-Tilsynet (DLE) ved kontroll ikke vil pålegge deg å fjerne det du eventuelt har bygd basert på dette bloggnotatet. Jeg har heller ikke sjøl noen garanti for at en kontrollør ikke vil pålegge at min utførelse blir fjernet. Men jeg har vel jukset i faget av og til, se her.

Les hele bloggnotatet før du bestemmer deg for å prøve! Alle kapitlene! Det er alltid fint å lære mer enn det man tror man trenger!

LED-lys (innebruk)

For deg som syns at den nye LED-belysningen til juletreet lyser for skarpt..

Mindre lys på en, to jule-tre!

Fig.1 OBS! Kanskje er ikke en slik boks rett for deg, det må ikke bli for varmt! En åpen løsning kan være bedre! Les hele bloggnotatet før du gjør noe!

..og som ikke har noen dimmer! Du kan lett koble en motstand (som en glødelampe) i serie med LED-sløyfa med en bryter og få redusert lyset. Eksperimenter med denne oppskriften og se hva du får til. Jeg garanterer ikke noe (det er avhengig av Ohms lov) – men den fungerer i alle fall på en sløyfe med 300 LED-lys forsynt fra en 31 Volt adapter på max. 6 Watt. (Sløyfa på bildet er utrolig nok egentlig for utelys, men den skal på innejuletreet).

OBS-1: denne oppskriften går bare på LED-(lysdiode)-lys! OBS-2: koblingen skal bare utføres på lavspenningssiden, ved utgangen fra en “trafo” (regulator, adapter, omformer, lader – eller hva vi nå kaller den – noe som lager likestrøm (DC, strømmen går bare en vei) fra strøm i kontakten (AC, strømmen går halvparten av tida den ene og halvparten den andre veien og snur 50 ganger i sekundet). OBS-3: Om noen av LED-ene ikke lyser (eller slukker under drift) må du kjøpe ny sløyfe. OBS-4: Forlengede LED-sløyfer skal ikke brukes, da må du få tak i en ordentlig regulator! Jo større sløyfe, desto flere Watt, og desto mer varme blir det med en slik løsning. Og varme kan bety fare for overoppheting og brann!

Kobling på svakstrømsiden er lovlig, om du vet hva du driver med. Men du står sjøl ansvarlig for det du gjør! Jeg kan ikke forutse alt du kan gjøre feil, men om du leser og gjør og forstår alt her har du et bra utgangspunkt. Og dessuten kan et slikt bloggnotat kanskje forklare og unngå problemer for deg om du er klåfingra men uten særlig kunnskap om elektriske saker.

Her er oppskriften. Men ikke begynn med noe før du har lest hele bloggnotatet! Kjøp en 25 Watt E14 (Illum) gammeldags glødelampe (ikke LED, halogen, lavenergi eller lysrør). Finn en sikker boks å koble det sammen i den. Koble glødelampa sammen med en bryter i den ene ledningen mellom adapteren og sløyfa. Husk å lage to hull for kjøling, et oppe og et nede. Dette er nødvendig ved kortslutning i LED-sløyfa som nå regulatoren kanskje ikke vil oppdage og dermed fortsette å levere strøm til.

Det blir “penere” med et par ledningsklemmer (på bildet er det Wago-klemmer). Ikke surr ledningene sammen! Du må skru, klemme eller lodde. Jeg lagde ett felles hull for inn og ut -ledningene. Den ene ledningen skal bare inn og ut; den lagde jeg en knute på, for strekkavlastning – og dro den pent ut til den stoppet. Dermed må hullet være akkurat stort nok.

Begynn med en 25 Watt pære. En 40 W vil gi mer lys i LED-sløyfa, en 15 W vil gi mindre lys. Men bruk bare slike som selges nå. La det stå på svakt noen timer mens du passer på den, åpne boksen og kjenn at den ikke blir mer enn lett lunken.

OBS vanskelig: Om du får det til, prøv å kortslutte LED-sløyfa og kjenn hvor varmt det da blir. Det skal ikke bli varmere enn lunkent inni boksen! Om du syns det blir for varmt, fest lyspæra på toppen av boksen, på utsiden, og sett det hele på et passende sted. Kortslutningstest systemet ved først å skru bryteren av (svakt lys) og så legge avisolert del av utgående ledninger i boksen mot hverandre – elektrisk etter lyspæra slik at det går strøm i den, så du ikke knekker adapteren om den bare er tenkt å ryke ved kortslutning! Derfor: ikke skru bryteren på mens testen pågår. Husk å isolere ledningen du måtte avisolere vha. isolasjonsteip etc. før du lukker boksen etter testen. I drift er det ikke godt å si hva en kortslutning mellom to ledere fører til siden sløyfa ofte består av minst tre ledninger; avhengig av hvordan den er koblet. OBS-3 ovenfor sørger egentlig for at du skal kaste sløyfa om du får kortslutning eller brudd. I begge tilfeller er det noe som slokner. Men det du har lagd må ikke lage brann før du oppdager det!

Mindre LED-lys på en to juletre

Fig.2 Denne kortslutningen ble det veldig lite varme av (25W pæra som så vidt gløder når all strømmen går gjennom den med full spenning); normal drift (svakt LED-lys) gir ikke synlig oppvarming

Den boksen du ser på bildet var akseptabel i vårt tilfelle, pæra glødet så vidt og det ble ikke varmt inni. Pass også på at adapteren ikke blir varmere enn normalt. Dette er del av å lage noe hjemme, du blir en liten utviklingsavdeling! Om du syns dette ble for vanskelig så dropp hele prosjektet!

Om du har en annen adapter liggende, ikke bruk den! Den som følger med er beregnet med en maksstrøm og spenning som passer til sløyfa. Bare litt lavere spenning og alle LED-ene kan slokke, siden de må ha litt over 2 Volt for i det hele tatt å lyse (hvite: 3,5 Volt). Derfor vil en strømbegrensing vha. en elektrisk motstand funke bedre.

Om du er interessert i hva som skjer så har en 230 Volt, 25 Watt glødelampe en motstand på ca. 2100 Ohm når den er varm, men omtrent 1/15-del, dvs. ca. 140 Ohm når den er kald. Det er omtrent denne situasjonen vi har. Dette fant jeg ut fra denne matten (som også kalles Ohms lov):

Effekt (Watt) 
= Spenning (Volt) * Strøm (Ampere)
= Motstand (Ohm) * Strøm (Ampere) * Strøm (Ampere)
eller omtrent slik: 
25 = 230 * 0,11 = 2100 * 0,11 * 0,11

Dette kan også benyttes til å beregne effekten i Watt pæra. Den bør være maks noen få Watt, avhengig av hvor god kjølinga i boksen er. Men da må du ha et måleinstrument og måle spenningen over lampa (i Volt) og strømmen gjennom lampa (i Ampere). Watt = Volt * Ampere. En glødelampe vil “regulere” varmen ned litt når den blir varm siden motstanden, og dermed effekten, da vil avta en del.

Lykke til! (Takk, Anders og Randi, for at dere syntes LED-sløyfa skinte for kraftig!)

Glødelampe-lys (innebruk)

Om du har en gammel sløyfe eller en syvarmet lysestake med glødelamper kan du dempe og samtidig forlenge livet til disse med en liknende oppskrift. Forutsetningen er at de er forsynt med vekselstrøm (AC, igjen: strømmen går halvparten av tida den ene og halvparten den andre veien og snur 50 ganger i sekundet), enten via en transformatorenhet (trafo) eller direkte fra nettet.

Her må du snakke med noen som kan litt elektrisk kobling om du ikke er stødig sjøl. Kjøp en diode på nettet eller i en elbutikk som har slikt. I gamle juletrelys: monter en litt tykk ledningsbryter som du kobler en 400 Volt diode inn i og lukker den tett igjen. Dioden leder strøm bare en vei, og siden vi har AC vil den lede strøm og ikke lede strøm halvparten av tida, og dermed akkurat halvere effekten. For eksempel 1N4004 (*). Det skal ikke synes på utsiden at du har en diode inni, for den skal ikke være farlig å ta på! Dioden er ikke stort tykkere enn en ledning. Dioden skal kobles rett over bryteren (i parallell) og da får du altså halv eller full styrke, ikke av eller . Du skal bare ha bryter på den ene ledningen av to, den du ikke bruker kan du ta ut den ene kontakten for (inni bryteren, om mulig) og legge dioden der i stedet. Eller legge dioden der hvor ledningen skulle ha ligget, om det er en enpolt bryter, om mulig. Skjema er som for LED-eksemplet ovenfor om du bytter ut lyspæra med denne dioden.

Det samme kan du gjøre med en syvarmet lysestake eller julestjerne etc. De er vanligvis forsynt med lavspenning via en trafo. En slik trafo er lagd av jern og kobber, så en slik transformatorenhet er ofte tyngre enn en tilsvarende elektronisk omformer for DC til LED-lys. Du kan bruke den samme dioden. Men bryteren og dioden skal sitte på lavspenningssiden! Og da går det an å montere dioden slik at den faktisk synes på utsiden dersom du ha en liten ledningsbryter.

Det er bare 0,8-1,1 Volt spenningsfall over en slik diode i strømretningen, så her er det ikke noe som blir varmt ved de aktuelle strømstyrkene. Du vil bare få strøm i halvparten av halvperiodene av vekselstrømmen, det gir halv effekt og mindre enn halvt lys. Derfor spiller det ingen rolle hvilken vei du kobler dioden.

Om du får sjenerende skjelving i lyspærene må du bare droppe det, for det er ikke noe å gjøre med det i denne sammenhengen.

Om du ikke får drastisk reduksjon i lyset, dropp prosjektet – for da hadde du likestrøm likevel.

(*) Om lenka: ikke reklame, ingen penger eller gaver til meg, bare et eksempel for deg.

13des2015, oppdatert 15nov2023

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.